Chipá

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Chipá

    Dodane przez: wd2005

    YO (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki skrobi z tapioki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki tartego sera Gouda
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • sól

Opis przygotowania

Mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z mąka z tapioki, proszkiem do pieczenia, tartym serem Gouda i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, letnie mleko i wbić jajko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto posypać tłuczonymi, orzeszkami ziemnymi i ponownie dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe kulki. Spłaszczyć i przełożyć je na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerzu.

0 komentarzy