Pastafrola

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1372
Pastafrola
fot. Pastelero / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła bo wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Nadzienie:
  • 300 g dżemu z pigwy
  • 1 łyżka brązowego cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta zrobić cienkie, podłużne paski. Ciasto w blasze do pieczenia posypać brązowym cukrem i wysmarować je dżemem z pigwy. Całość nakryć ciętymi paskami z ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)