Scotcheroos

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1232
Scotcheroos
fot. Amber DeGrace (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czekolady mlecznej
  • 200 g chrupek czekoladowych
  • 100 g płatków ryżowych
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka syropu kukurydzianego
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka polewy toffi
  • sól

Opis przygotowania:

Płatki ryżowe opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać je do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odparować je i przełożyć do większej miski. Do odparowanych płatków dodać pokruszone drobno chrupki czekoladowe i wymieszać. Do rondla wrzucić pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić ją na płynną masą. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wlać syrop kukurydziany, dodać masło orzechowe, polewę toffi i wsypać cukier. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do składników w misce. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką, a następnie wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki dobrze zakrzepną.

Komentarze (0)