Hotdish

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1241
Hotdish
fot. Thmoore (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej z puszki
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka tartego sera Gouda
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w podłużne równe kawałki. Następnie kukurydzę oraz zielona fasolkę osączyć z zalewy i przełożyć do brytfanki. Mięso mielone lekko zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać je do składników w brytfance. Śmietanę wymieszać z serem Gouda, szczypta soli, pieprzem i przelać do składników. Na wierzch ułożyć pokrojone gotowane ziemniaki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)