Giurgiulena

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1308
Giurgiulena
fot. Sigridverbert (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g sezamu
  • 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 250 g cukru
  • 250 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 1 łyżka kolorowego maczku cukierniczego pałeczki
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Papier do pieczenia wysmarować olejem i wyłożyć nim odpowiednie plastikowe pudełko. Miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego sezam, płatki migdałowe, po czym całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze do chwili, aż składniki osiągną złocisty kolor. Potem wsypać do tego kandyzowana skórkę pomarańczową, wymieszać, ściągnąć z ognia, przełożyć na wysmarowany olejem papier w pudełku, wyrównać łopatką, posypać maczkiem cukierniczym i przestudzić. Po przestudzeniu wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę, a następnie wyciągnąć i ostrym nożem pokroić na porcje.

Komentarze (0)