Placki zimniaczane z cukinią i sałatą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na placki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście, przełożyć je do salaterki, skropić sokiem cytrynowym i oprószyć szczyptą soli.

Przygotować placki: ziemniaki oraz cukinię obrać ze skóry, po czym oba składniki obrać ze skóry i zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę ryżową, szczyptę soli i pieprzu. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju.

Smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać z przygotowana wcześniej sałatą.

0 komentarzy

Podobne przepisy