Kurczak w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2083
Kurczak w galarecie
fot. Ion.bostan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje, oprószyć przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry, ostrym nożem pokroić w cienkie plastry i udekorować nimi kurczaka na talerzu. Dodać do tego natkę zielonej kolendry. Następnie żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wlać do niego namoczoną wcześniej żelatynę. Gotowane składniki dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i zalać nimi kurczaka z warzywami na talerzu. Wszystko przestudzić i wstawić do lodówki, aby żelatyna zakrzepła.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów