Sopaipilla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1465
Sopaipilla
fot. Miia Hebert (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczka i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie podsypać je mąka, rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć w kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Pokrojone kwadraty wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu wyłożyć na talerz i dopóki są jeszcze gorące, wysmarować je miodem i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)