Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 748
Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą
fot.

Składniki:

  • 200 g malin
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę
  • 2–3 łyżki miodu
  • Kilka gałązek melisy
  • 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Opis przygotowania:

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody*. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy,
dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

* Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o
temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu
wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3
minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

Autor: katarzyna_fly

0 komenatrzy

Podobne przepisy