Kiełbaski panierowane z piwem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1489
Kiełbaski panierowane z piwem
fot. DaveCrosb (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 ml jasnego piwa
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 4 parówki wieprzowe
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Parówki wieprzowe pozbawić skórek. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesypać razem do jednej miski i wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Do wymieszanych składników wlać jasne piwo, wbić jajko i całość dokładnie ubić trzepaczką na jednolitą masę. W ubitych składnikach zanurzyć parówki wieprzowe, a następnie rzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów