Kasza manna z boczkiem, serem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2368
Kasza manna z boczkiem, serem i jajkiem
fot. Farther Along (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 25 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie boczek wędzony pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wrzucić do niego zrumieniony wcześniej boczek oraz wsypać do tego kaszę mannę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wrzucić do tego tarty parmezan, po czym wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Jaja wbić do kolejnego rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną, wówczas wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów