Blooming onion

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2540
Blooming onion
fot. Waptaff (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 ml sosu 1000 wysp
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże, białe cebule
  • 2 łyżeczki, mielonej słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cyaenne
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry i odciąć jedynie górną warstwę od strony jej kwitnienia (dołu nie ruszać). Następnie przełożyć ją na stolnicę odciętą warstwą do dołu i ponacinać w cienkie piórka w taki sposób, aby przypominała rozwijający się kwiat. Do miski przesypać wszystkie suche składniki i wymieszać je ze sobą. Do kolejnej miski wlać mleko, wbić do niego 2 jajka i roztrzepać widelcem. Cebulę obsypać suchymi, wymieszanymi wcześniej składnikami i zanurzyć ją w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Po zanurzeniu wyciągnąć i ponownie posypać całość suchymi składnikami. Obsypaną składnikami cebulę włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć z obu stron na złoty kolor na małym ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, dokładnie osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i podawać razem z miseczką sosu 1000 wysp.

Komentarze (0)