Flapper pie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1706
Flapper pie
fot. Elsie Hui (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki okruszków z ciastek grahamowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 400 g ananasa z puszki (plastry)
  • 8 białek jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: okruszki grahamowe pokruszyć na drobną miazgę i przesypać je do rondla. Dodać do nich masło, żółtka jaj, wsypać cukier puder i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż masło się rozpuści. Wtedy wszystko wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Dokładnie wyrównać łopatką tak, aby powstała bardzo cienka powierzchnia. Pozostałą resztę składników pozostawić do posypania wierzchu ciasta.

Przygotować nadzienie: ananasy osączyć z zalewy, osuszyć na papierowym ręczniku, wyłożyć na składniki na blasze do pieczenia. Białka jaj ubić mikserem razem z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę i nałożyć ją na całość w formie do pieczenia. Następnie wszystko posypać pozostawioną resztą ciasta, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów