Homity Pie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2245
Homity Pie
fot. Harry Wood (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Ciasto:
  • 130 g mąki pszennej
  • 130 g mąki razowej
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 40 g tartego sera Gouda
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 mały por natka zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz razową przesypać razem na stolnice. Wsypać do tego sól, dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować nadzienie: warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Plastry ziemniaków wyłożyć na ciasto w foremce do pieczenia. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w foremce. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki oraz tartymi oba serami, po wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów