Spätzle z soczewicą i parówką

Oceń:
(8 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2947
Spätzle z soczewicą i parówką
fot. K. Jähne (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 parówki drobiowe
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól
  • Ciasto;
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sos:
  • 2 szklanki brązowej soczewicy
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 1 cebula
  • 1 marchew

Opis przygotowania:

Marchew umyć i osączyć z wody. Soczewicę opłukać, przełożyć ją do rondla, zalać 2 l wody i moczyć przez 4 godziny.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczypta soli. Wlać do tego wodę, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wycisnąć maszynką do Spätzli lub przez odpowiednie sitko w maszynce do mięsa. Następnie przeciśnięte składniki wrzucić do rondla z 2 l gotującej się wody z 1 łyżką oleju i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: namoczoną wcześniej soczewice wraz z wodą postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Potem cebule obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać make, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. po czym wlać do tego 0,5 l wody, dodać do tego kostkę bulionowa, wymieszać i razem zagotować. Zagotowane składniki przelać do gotowanej soczewicy w rondlu. Następnie marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.

Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do Spätzli na talerzu. Parówki drobiowe przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l wody, zagotować potem wyciągnąć z wody i dodać do potrawy.

Komentarze (9)

Przepraszam bardzo, ale nie

Mniam Mniam Polecam

Może na zdjęciu nie wygląda za ciekawie ale w smaku Jako tako

Yum Yum, best dinner in UK

Zaskakująco niezłe ale raz w życiu raczej wystarczy.

Still best dinner in my life

Still best dinner EVER<3FOREVER

Ty nie jest zle. Z tym podanym zdjeciem to chyba jakis zart bo wyglada obrzydliwie ale jak ktos potrafi w kuchni cos zrobic to te danie bedzie dobrze wygladalo i dobrze smakowalo. Polecam.

Dokładnie. Tak jak kolega wyżej napisał. Zdjęcie nie oddaje wyglądu tego dania. Po zrobieniu z przepisu wygląda o niebo lepiej. A jak smakuje! Pycha i jeszcze raz pycha! Polecam spróbować.

Podobne przepisy

Więcej przepisów