Bear claw

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 680
Bear claw
Glane23 / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 białko jajka
  • Na ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g ciemnych winogron bez pestek
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki śmietany 32%
  • 0,5 szklanki cukru
  • Lukier:
  • 100 g cukru puder
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru, rozetrzeć i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Następnie do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, dodać masło, wbić jajka, wlać roztarte drożdże oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Winogron umyć, osaczyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Do wyrobionego ciasta dodać sparzone wcześniej rodzynki, pokrojony winogron i płatki migdałowe. Całość zagnieść, po czym uformować ze składników owalne kształty z "pazurami" na ich końcu. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jajka, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy i dobrze rozmieszać łyżeczką i rozsmarować pędzelkiem na upieczonym wcześniej cieście.

0 komenatrzy