Tarator

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 905
Tarator
fot. Ikonact (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony drobno posiekać do miski. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do koperku w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie oraz dodać pastę sezamową. Całość oprószyć szczyptą soli, zalać olejem, a potem jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy