Śledźie pod pierzynką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Śledźie pod pierzynką

    Dodane przez: arek

    Zserghei (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 350 g matiasów w zalewie octowej
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 gotowane żółtka jaj
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sałata strzępiasta do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Śledzie osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, wlać do niej sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli, pieprzu, dodać majonez i wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na śledzie na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w piórka i dodać do składników. Następnie kukurydzę osaczyć z zalewy i przełożyć do kolejnej miski, po czym dodać do niej gotowane żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do całości. Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.

0 komentarzy

Podobne przepisy