Chevapcici

wd2005

Autor:

Przepisów: 3338

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Chevapcici

    Dodane przez: wd2005

    Mormat (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 300 mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Wołowe i wieprzowe mięso mielone przełożyć razem do jednej miski. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do mięsa w misce. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem, kolendrą i wbić do tego jajko. Następnie całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego podłużne, małe rulony i obwinąć je wędzonym boczkiem. Wszystko związać dratwą i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Grillować z każdej strony do chwili zarumienienia się, wtedy ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz.

0 komentarzy