Tufahija

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 6 kostek cukru
  • 2 wisienki koktajlowe
  • 2 słodkie jabłka Ligol
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 lyżka cukru pudru

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skórki i przełożyć je w całości do rondla. Dodać do nich kostki cukru, zalać je wodą oraz sokiem cytrynowym i gotować pod przykryciem do miękkości jabłek na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, jabłka wyciągnąć z gotowanej zalewy i przełożyć je łyżką do pucharków deserowych. Następnie zalewę przecedzić przez sitko, po czym zalać nią jabłka w pucharkach. Całość pozostawić do ostygnięcia. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i nałożyć na jabłka. Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.

0 komentarzy