Tufahija

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2470
Tufahija
fot. Antidiskriminator (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 6 kostek cukru
  • 2 wisienki koktajlowe
  • 2 słodkie jabłka Ligol
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 lyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skórki i przełożyć je w całości do rondla. Dodać do nich kostki cukru, zalać je wodą oraz sokiem cytrynowym i gotować pod przykryciem do miękkości jabłek na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, jabłka wyciągnąć z gotowanej zalewy i przełożyć je łyżką do pucharków deserowych. Następnie zalewę przecedzić przez sitko, po czym zalać nią jabłka w pucharkach. Całość pozostawić do ostygnięcia. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i nałożyć na jabłka. Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.

Komentarze (0)