Karelian pasty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1461
Karelian pasty
fot. Jarno Elonen (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki żytniej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g ryżu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę żytnią przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mi i wyciąć w nim owalne kształty.

Przygotować wypełnienie: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zaleć lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków wbić jajka, wlać śmietanę, wsypać odparowany wcześniej ryż, dodać masło i razem ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubita masę przełożyć na rozwałkowane ciasto. Następnie ciasto zagiąć w tzw łódkę, aby składniki nie wystawały i ugnieść nożem końce ciasta. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)