Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3021
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
fot.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na nadzienie:
  • 30 dkg kaszy gryczanej
  • 35 dkg twarogu
  • 3 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 suszone grzyby
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby umyć i ugotować w 1 l wody. Po ugotowaniu wyciągnąć i w tej samej wodzie ugotować kaszę gryczaną na półsypko. Ugotowaną kaszę odcedzić i razem z twarogiem utrzeć na jednolity farsz. Do dodać do tego pokrojone drobno grzyby. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Zeszkloną dodać do farszu razem z jajkiem, solą i pieprzem. Całość dobrze wyrobić. Farsz powinien być pikantny. Z mąki, jajka i letniej wody wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować je i wykroić okrągłe krążki filiżanką. Na krążki wyłożyć farsz, ulepić pierogi i wrzucać na gotującą się wodę. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz i okrasić tłuszczem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy