Sarmale

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1502
Sarmale
fot. Zserghei (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki białego sera twarogowego
  • 1 główka kapusty białej na gołąbki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 l wrzącej wody
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę podzielić na liście, przełożyć je do rondla z wrzącą wodą i blanszować przez 5 minut. Po tym czasie liście wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Marchew obrać ze skory i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie jedną z pokrojonych wcześniej cebul zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni (drugą pozostawić do okraszenia potrawy) i dodać do niej startą marchew. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i wymieszać z odparowanym ryżem. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na liście kapusty i zawinąć ręcznie, aby nie wystawały. Zawinięte składniki przełożyć do większego rondla, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru bulionu i wyłożyć je na talerz. Stopić 1 łyżką masła na rozgrzanej patelni, zeszklić na nim pozostałą cebule i okrasić nią potrawę. Gotową posypać pokrojonym drobno koperkiem i serem twarogowym.

Komentarze (0)