Øllebrød

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Øllebrød

    Dodane przez: iwona

    RhinoMind / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 200 g śmietany kremówki
  • 5 kromek chleba żytniego
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 szklanki ciemnego piwa Porter

Opis przygotowania

Kromki chleba pozbawić skórek, pokroić na małe kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać je piwem oraz wodą i pozostawić do nasiąknięcia. Nasiąknięte składniki postawić na średnim ogniu, zasypać cukrem brązowym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem pudrem i dodać do całości. Wszystko posypać tartą skórką pomarańczową.

0 komentarzy

Podobne przepisy