Žganci

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Žganci

    Dodane przez: iwona

    acedout / CC-BY-SA 2.0

  • Žganci

    Dodane przez: iwona

    myself / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 25 g słoniny
  • 2 l wody
  • 1,5 kg mąki gryczanej
  • sól

Opis przygotowania

Zagotować lekko osoloną wodę w rondlu na średnim ogniu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę gryczaną. Mieszać cały czas drewniana łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wtedy zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do chwili, aż utworzy się jednolita, gęsta masa. W czasie gotowania sprawdzać łyżką, aby składniki się nie przypalały. Po powstaniu masy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się skwarki. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i polać tym całość. Można podawać na śniadanie lub kolację z mlekiem, miodem i tostami.

0 komentarzy