Žganci

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2211
Žganci
fot. acedout / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g słoniny
  • 2 l wody
  • 1,5 kg mąki gryczanej
  • sól

Opis przygotowania:

Zagotować lekko osoloną wodę w rondlu na średnim ogniu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę gryczaną. Mieszać cały czas drewniana łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wtedy zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do chwili, aż utworzy się jednolita, gęsta masa. W czasie gotowania sprawdzać łyżką, aby składniki się nie przypalały. Po powstaniu masy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się skwarki. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i polać tym całość. Można podawać na śniadanie lub kolację z mlekiem, miodem i tostami.

Komentarze (0)