Placki z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4021
Placki z dyni
fot.

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki twarogu
  • 1/2 łyżeczki przypraw do zupy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:

Dynie umyć, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, dodać 6 łyżek wody i dusić pod przykryciem na patelni około 10 minut. Gdy dynia jest już miękka należy ją zmiksować razem z twarogiem. Po zmiksowaniu dodajemy jajko, mąkę, przyprawę do zupy, 3 łyżki wody, sól, pieprz i wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie należy rozgrzać tłuszcz na patelni i wyłożyć na niego masę formując małe placki. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawać na gorąco polane śmietaną lub z duszonymi pieczarkami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy