Toum (sos)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1208
Toum (sos)
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Główki czosnku obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Następnie zasypać je solą i miksować mikserem przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego stopniowo olej i ponownie miksować składniki przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać do tego sok z cytryny i wszystko miksować przez 3 minuty, po czym przełożyć do miski. Gotowy sos można podawać do dań z drobiu oraz smażonych frytek.

0 komenatrzy

Podobne przepisy