Pesarattu z sosem chutney

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1286
Pesarattu z sosem chutney
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • Pesarattu:
  • 350 zielonej fasoli Mung
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy indyjskiej Asafedyty
  • 0,5 łyżki posiekanej drobno natki kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos chutney:
  • 500 g marchwi
  • 300 g cukru
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować Pesarattu: zieloną fasolę mung zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu odlać z tego większość wody, zostawiając jedynie około 0,5 szklanki wody z fasolą, po czym wodę z fasolą zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie imbir oraz cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do zmiksowanej masy. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do składników. Wsypać do tego przyprawę Asafedytę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przygotować sos chutney: marchew oraz imbir obrać ze skóry i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do startych składników w misce. Wsypać do tego mielone migdały. Całość przesypać do rondla, zalać octem jabłkowym, zasypać cukrem, mieloną papryką chili oraz cynamonem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu, przełożyć do małej miseczki i razem podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów