Bułeczki belgijskie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 10 wisienek koktajlowych do dekoracji
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 25 g Drożdży Babuni
  • 25 g masła
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej czarnej porzeczki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • Lukier:
  • 2 białka jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć na jednolita masę. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki oraz czarną, suszoną porzeczkę przesypać razem na jedno sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki, czarną porzeczkę i całość ponownie jeszcze raz wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu podsypać mąką i zwinąć w jeden, długi rulon o średnicy 5 cm. Pociąć go ostrym nożem w krążki 2 cm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Przygotować lukier: białka jak wbić do kubka, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany wlać sok cytrynowy i ponownie zmiksować mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie tym upieczone krążki ciasta na talerzu.

Wszystko udekorować wisienkami koktajlowymi.

0 komentarzy

Podobne przepisy