Placki porzeczkowo-rodzynkowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Placki porzeczkowo-rodzynkowe

    Dodane przez: arek

    Redrose64 / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 20 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka suszonej czarnej porzeczki
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Rodzynki oraz suszoną porzeczkę przesypać razem na jedno sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz tartą gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić je na 4 równe kawałki. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wysmarować je roztopionym masłem, ale tylko z jednej strony. Na dwa placki ciasta z masłem przesypać sparzone wcześniej rodzynki, porzeczki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Składniki wyrównać łopatką i nałożyć na to dwa pozostałe placki ciasta z masłem. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, docisnąć do siebie, wysmarować białkiem jajka i posypać cukrem pudrem. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy