Pörkölt

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2320
Pörkölt
fot. Orrling / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania klusek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 żółta papryka
  • natka zielonej pietruszki sol
  • pieprz czarny mielony
  • Kluski:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki wody
  • Gulasz:
  • 450 g łopatki wieprzowej
  • 150 g pomidorów bez skóry w puszce
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Papryką żółta pozbawić nasion i pokroić w plastry. Pomidory również pokroić w cienkie plastry.

Przygotować kluski: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon i urywać z niego małe kawałki. Kawałki ciasta podsypać mąką, dobrze je wymieszać i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Przygotować gulasz: łopatkę wieprzowa pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć z zalewy. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę oraz mięso. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki i mieloną ostrą paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, dodać do klusek na talerzu. udekorować pokrojonym pomidorem, papryką żółtą, natką zielonej pietruszki i polać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów