Melonpan (japońskie bułki)

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Melonpan (japońskie bułki)

    Dodane przez: arek

    Sakurai Midori (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.1

Składniki

  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 90 ml letniej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 melon
  • 1 jajko szczypta soli

Opis przygotowania

Melona umyć, osączyć z nadmiaru wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na kawałki, przełożyć go do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do miski, wsypać do tego 100 g mąki, 100 g cukru i dodać 50 g masła. Ze składników wyrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii. Następnie drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru i dobrze rozetrzeć. Pozostałą mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, wsypać do tego cukier oraz sól, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać wyrobione wcześniej składniki z melonem, po czym wszystko jeszcze raz dobrze wyrobić. Uformować z tego małe bułeczki i ponacinać je ostrym nożem, tworząc siatkę. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować syropem klonowym i posypać cukrem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

1 komentarz

odpowiedz

Mam pytanie w przepisie jest podane 1 jajko szczypta soli jednak w przygotowaniu nie ma w którym momencie trzeba je dodać! Mogę liczyć na odpowiedź w której fazie wyrabiania ciasta dodać jajko? Całe może tylko żółtko? Proszę o odpowiedz ^^ Z góry dziękuje! :)

Podobne przepisy