Bułki krzyżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1085
Bułki krzyżowe
fot. Fluence (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 30 g suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej i przestudzonej
  • 0,5 kostki masła

Opis przygotowania:

Drożdże rozkruszyć na małe kawałeczki i przesypać do miski. Do rondla wlać wodę i mleko, dodać masło i ogrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się masła. Wtedy podgrzane składniki ściągnąć z ognia i przelać do drożdży w misce. Całość wymieszać, po czym wbić do tego jajka, wsypać, mąkę, cukier, sól i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odstawać od rąk, a jeżeli tak się nie dzieje, należy podsypać je małą ilością mąki pszennej. Po wyrobieniu nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na równe kawałki, uformować z nich bułeczki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przekroić nożem krzyżowo. Następnie miód przelać do kubka, podgrzać go lekko na małym ogniu i wysmarować nim bułki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów