Jajka w bulionie na parze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1195
Jajka w bulionie na parze
fot. Tam3415 (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Dymkę umyć, obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Następnie jajka wbić do rondla, zalać je bilionem warzywnym, roztrzepać trzepaczką, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Dodać do tego pokrojoną wcześniej dymkę i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać i przelać na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać olejem sezamowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów