Kartoflanka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1812
Kartoflanka
fot. Peiyi / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 75 dkg ziemniaków
  • 15 dkg szynki w plasterkach
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesypać do rondla i podsmażyć na maśle. Do lekko podsmażonych ziemniaków wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić w krążki i dodać do całości. Wszytko dobrze wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie doprawić śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę podajemy na gorąco.

Komentarze (0)