Msemen

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4003
Msemen
fot. Tamorlan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suchych drożdży

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z kaszą manną oraz solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, roztopione masło i wyrobić ciasto. Rozbić je ręcznie na placki o grubość 2 mm i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Składniki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)