Slatko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1884
Slatko
fot. Vl / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg truskawek
  • 1 laska cynamonu
  • 1 anyż gwieździsty
  • 0,5 kg świeżych wiśni ( bez pestek)

Opis przygotowania:

Wiśnie i truskawki umyć i osączyć z wody. Oba owoce przesypać razem do jednego rondla, zasypać je cukrem waniliowym, cukrem zwykłym i dodać do tego anyż gwieździsty oraz laskę cynamonu. Następnie zalać taką ilością wody, aby nie wystawały i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, postawić na średnim ogniu i gotować przez 40 minut, ale nie mieszać. Jeżeli w czasie gotowania utworzy się piana, to należy ją zbierać drewnianą łyżka. Po ugotowaniu całość ściągnąć z ognia, wyciągnąć z tego laskę cynamonu i anyż i pozostawić w rondlu do całkowitego ostygnięcia składników. Kiedy ostygną, podawać do spożycia lub przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do większego rondla do połowy wypełnionego wodą, zagotować, a następnie wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej.

Komentarze (0)