Slatko

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Slatko

    Dodane przez: iwona

    Vl / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg truskawek
  • 1 laska cynamonu
  • 1 anyż gwieździsty
  • 0,5 kg świeżych wiśni ( bez pestek)

Opis przygotowania

Wiśnie i truskawki umyć i osączyć z wody. Oba owoce przesypać razem do jednego rondla, zasypać je cukrem waniliowym, cukrem zwykłym i dodać do tego anyż gwieździsty oraz laskę cynamonu. Następnie zalać taką ilością wody, aby nie wystawały i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, postawić na średnim ogniu i gotować przez 40 minut, ale nie mieszać. Jeżeli w czasie gotowania utworzy się piana, to należy ją zbierać drewnianą łyżka. Po ugotowaniu całość ściągnąć z ognia, wyciągnąć z tego laskę cynamonu i anyż i pozostawić w rondlu do całkowitego ostygnięcia składników. Kiedy ostygną, podawać do spożycia lub przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do większego rondla do połowy wypełnionego wodą, zagotować, a następnie wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej.

0 komentarzy