Halva carrot

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Halva carrot

    Dodane przez: wd2005

    Grinpin (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 kg marchwi
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca

Opis przygotowania

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki do miski. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do rondla. Wsypać do tego mielony kardamon i cukier. Następnie wlać do tego olej sezamowy, dodać masło klarowane i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze, płatki migdałowe, orzechy nerkowca i wlać do tego mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi. Kiedy zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

0 komentarzy