Halva carrot

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 986
Halva carrot
fot. Grinpin (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 kg marchwi
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki do miski. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do rondla. Wsypać do tego mielony kardamon i cukier. Następnie wlać do tego olej sezamowy, dodać masło klarowane i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej pomarańcze, płatki migdałowe, orzechy nerkowca i wlać do tego mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchwi. Kiedy zmięknie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)