Manchester Tart

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 580 ml mleka pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietanowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do foremek aluminiowych. Całość wstawić do piekarnika o temperaturze 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: mleko przelać do ronda, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Wsypać do tego budyń, wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przelać do foremek z upieczonym wcześniej ciastem. Następnie małą łyżeczką dodać do tego dżem malinowy i posypać wiórkami kokosowymi.

0 komentarzy