Pudding ryżowy z cynamonem i karambolą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pudding ryżowy z cynamonem i karambolą

    Dodane przez: arek

    Slastic (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 100 g ryżu kleistego
  • 100 g cukru
  • 2 owce karamboli
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka cynamonu
  • skórka z jednej cytryny

Opis przygotowania

Skórkę cytrynową, owoce karamboli oraz ryż dokładnie opłukać pod bieżąca wodą. Następnie owoce karamboli obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, zostawiając jedynie dwa plastry do dekoracji deseru. Skórkę cytrynową pokroić drobno. Mleko zagotować z cukrem, skórką cytrynowa w rondlu i na wrzątek wrzucić osączony z wody ryż. Do gotowanych składników dodać pokrojoną wcześniej karambolę i całość gotować do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia, przelać do miseczek posypać cynamonem i udekorować plastrami pozostawionej karamboli.

0 komentarzy

Podobne przepisy