Poncz herbaciany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2743

Składniki:

  • 3 łyżeczki sypanej herbaty
  • 2 szklanki wody
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rumu sok z jednej cytryny
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Herbatę zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 4 minuty. Następnie przecedzić fusy, a napar zostawić. Zagotować 1/2 szklanki wody z dodatkiem cynamonu i goździków. Gotować przez 3 minuty. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko i wlać zawartość do herbaty. Do herbaty wlać rum i wino, całość dobrze wymieszać, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu (nie gotować) pod przykryciem. Gotowy napój podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów