Krab z pieczarkami, glonami w sosem groszkowo-bazyliowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1466
Krab z pieczarkami, glonami w sosem groszkowo-bazyliowym
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 170 g mięsa kraba w puszce
  • 40 g alg morskich
  • 25 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty wasabi
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek bazylii

Opis przygotowania:

Mięso kraba wyciągnąć z puszki i pokroić na porcje. Algi morskie oraz pieczarki opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pieczarki obrać z błon, pokroić je w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzaną oliwię na patelni. Dodać do tego algi morskie, po czym oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na nie nałożyć pastę wasabi i pokrojone wcześniej mięso kraba.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku wsypać osączony z zalewy groszek zielony i dodać świeżą bazylię. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolita masę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów