Sałatka z pieczonych buraczków i rukoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 627
Sałatka z pieczonych buraczków i rukoli
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone buraczki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Buraczki oraz rukolę dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie buraczki zawinąć w folię aluminiową, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry, przestudzić, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu białego. Na buraczki wyłożyć majonez z musztardą. Wszystko posypać rukolą i skropić oliwą z oliwek.

0 komenatrzy

Podobne przepisy