Nachos z mięsem, serem, guacamole, śmietaną i sosem chili

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml sosu słodko kwaśnego chili
  • 200 g nachos
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 100 g tartego sera cheddar
  • 30 g wędzonego boczku
  • 2 zielone papryki konserwowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Guacamole:
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ćwiartka białej kapusty

Opis przygotowania

Awokado oraz białą kapustę umyć i osączyć z wody. Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go na rozgrzany olej na patelni. Dodać do tego mięso mielone. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na nachos. Nachos z mięsem przełożyć na wyłożoną aluminiową folią blachę do pieczenia i posypać całość tartym serem cheddar. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wówczas wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Na upieczone składniki nałożyć pokrojoną wcześniej paprykę konserwową oraz kwaśną śmietanę.

Przygotować guacamole: kapustę białą posiekać drobno i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ przełożyć do kolejnej miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i połączyć z awokado w misce. Wlać do tego sok z limonki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozetrzeć widelcem na jednolitą masę. Roztarte składniki wymieszać z pokrojoną, białą kapustą i dodać do potrawy.

Podawać ze słodkim sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy