Lokma

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2122
Lokma
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, zalać go wodą, sokiem cytrynowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: drożdże suche przesypać do rondla, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć, osaczyć z oleju i wrzucić na 10 minut do przygotowanego wcześniej syropu. Całość osączyć z syropu, przełożyć na talerz, posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.

Komentarze (0)