Ash-e Anar

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ash-e Anar

    Dodane przez: iwona

    Badagnani / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • Na zupę:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 2 łyżki syropu z granatów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 mały por
  • 0,5 szklanki ryżu Basmati
  • 0,5 szklanki łuskanego żółtego grochu
  • pęczek świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na pulpety:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka ryżu klejącego
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Warzywa umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ryż oraz groch łuskany opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować pulpety: opłukany ryż oraz groch przełożyć do osobnych rondli. Ryż zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Natomiast groch zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym ryżem. Do składników w misce dodać mięso mielone, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować pulpety.

Przygotować zupę: rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojony wcześniej por, szpinak i natkę zielonej pietruszki. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny i syrop z granatu. Wsypać do tego ryż i łuskany groch. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wrzucić do tego przygotowane pulpety i wszystko razem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać nasionami granatu.

0 komentarzy