Basbousa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1404
Basbousa
fot. stu_spivack (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 220 g cukru
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • 200 g roztopionego masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • Syrop:
  • 350 g cukru
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka wody różanej

Opis przygotowania:

Łuskane orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Blachę do pieczenia wysmarować masłem.

Przygotować ciasto: mąkę, cukier, wiórki kokosowe oraz kaszę mannę przesypać razem do jednej miski. Wlać do tego roztopione masło, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę, po czym wyrobioną masę przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Następnie nałożyć na to sparzone wcześniej orzechy włoskie.

Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, zalać go wodą i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego sok z cytryny i wodę różaną. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto na blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec i przez 35 minut. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku i pokroić na porcje.

Komentarze (0)