Ghormeh sabzi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3243
Ghormeh sabzi
fot. Amin Majidi (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wołowej z kością
  • 100 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Fasolę czerwoną osączyć z zalewy. Następnie mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu na patelni. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Składniki smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, szczypiorek, szpinak, por i osączoną z zalewy fasolę. Całość skropić sokiem z limonki, doprawić do smaku curry, kozieradką, solą, pieprzem, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów