Dovga (zupa)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Dovga (zupa)

    Dodane przez: wd2005

    Moonsun1981 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g ryżu
  • 2 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 l wody
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • natka zielonej kolendry
  • pęczek zielonego kopru
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej trybuli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Wszystkie zioła posiekać drobno. Ciecierzycę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 1 godzinę, po czym ugotować ją do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie pokrojone wcześniej zioła przesypać do rondla, zalać je 1 l jogurtu, wbić do tego jajko, wsypać mąkę oraz ryż i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu wlać do tego kolejny 1 l jogurtu naturalnego i postawić na średnim ogniu. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ciecierzycy na talerzu. Gotową zupę posypać suszonym tymiankiem i podawać na ciepło.

0 komentarzy