Kladdkaka

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kladdkaka

    Dodane przez: arek

    Meloday (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 1 róża cukiernicza do dekoracji
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć ją bułka tartą.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i tarta czekoladą. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo wymieszane składniki z mąka, potem dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Gotowe ciasto udekorować różą cukierniczą i posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy